Company Name and page strapline

Bu doküman, Vodafone Net altyapısı üzerinden telefon hizmeti alan operatör ve müşterilerin kullandıkları SIP (Session Initiation Protocol) sinyalleşmesi standartlarının belirtilmesi amacıyla hazırlanmıştır. SIP Vodafone Net telefon şebekesi arayüzlerinden birisidir.

1- Kapsam
Doküman, Telekomünikasyon Ağı için sözkonusu arayüzün tanımı için gerekli olabilen özel karakteristikleri listeler, fakat arayüz yayınlarının sunum stili üzerinde rehber ilkeleri vermez. Bu döküman, aynı zamanda, diğer teknolojilerin kullanımlarının sunulduğu ağ arayüzleri ile ilgili olan ETSI ve RFC çıktılarına referansta bulunur.

2- Referanslar


3- Kısaltmalar
CPE Müşteri Cihazları
ETSI Avrupa Telekomünikasyon Standartlar Komitesi
IP İnternet Protokolü
PHY Fiziksel
NTP Ağ Uçbirim Noktası
NO Ağ Operatörleri
SBC Oturum Sınır Kontrol Cihazı
H323 Oturum Başlatma Protokolü
UDP Kullanıcı Veribloğu İletişim Kuralları
TCP Aktarım Kontrol Protokolü
VoIP Telefon Üzerinden İnternet Protokolü

4- Arayüz Konumu

Diğer operatörler Vodafone Net omurgasına arayüzümüzde bulunan ve hem iç ağımızla hem de internet ile iletişimi olan SBC adı verilen cihazlar üzerinden erişirler. Bu cihazlar internetten SIP çağrıların güvenli ve kontrollü bir şekilde Vodafone Net telefon omurgasına iletilmesini sağlar. Kurumsal müşterilerimizin Vodafone Net omurgasına erişimi için bir hat tesis edilir ve bu hat üzerinden telefon altyapısına erişim sağlanır. Bireysel müşteriler ise internetten softswitch altyapısının bir parçası olan SRU ünitesi üzerinden kayıt olarak telefon hizmetinden faydalanırlar.


5- Belirtilecek Parametreler

Bu bölüm Vodafone Net SIP arayüzünden müşterilerimizin erişimi için belirtilen Vodafone Net standartlarını ve Vodafone Net'in yapabilirliklerini belirtir.

5-1 SIP Omurgası Telefon İletişimi Karakteristikleri
Vodafone Net telefon omurgası SIP protokolü ile müşterilerine merkezi bir softswitch adı verilen cihazlar bütünüyle hizmet sunar. Bu cihazlar aşağıdaki standartlar ile uyumlu bir şekilde çalışmayı hedefler.

5-1-1 Fiziksel Karakteristikler
Vodafone Net telefon hizmetlerinden SIP protokolü bazlı hizmet alımı için diğer operatörlerin fiziksel olarak Vodafone Net ile bir bağlantı yapma gerekliliği yoktur. Bu hizmeti Vodafone Net internet üzerinden sunmaktadır. Bu bağlamda operatörün kendi sağlayacağı bir internet erişiminin olması gerekmektedir. Kurumsal abonelerimize erişim için Vodafone Net fiziksel bir bağlantı arabirimi oluşturur. Bireysel aboneler Vodafone Net altyapısına Vodafone Net tarafından tahsis edilen ADSL hizmetini veya kendi internet erişimlerini kullanarak Vodafone Net’in bireysel aboneler için sağladığı SRU arabirimine bağlanırlar.

5-1-2 Erişim Protokolleri
Müşteriler Vodafone Net arayüzlerine belirlenen fiziksel altyapılar üzerinden Internet protokolü (IP) ile bağlanırlar.

5-1-3 SIP Protokolü Özellikleri
Session Initiation Protocol (SIP) iki veya daha fazla katılımcı arasinda baglantı kuran bir ağ protokolüdür. Bu protokol RFC 3261[1] (daha önce RFC 2543[2]) dokümanlarında açıklanmıştır.

SIP, uygulama katmanında çalışır ve HTTP protokolüne çok benzer düz metin bir protokoldür. Oturum açar, oturum parametrelerini değiştirir, oturumu sonlandırır. Oturumlar IP telefon çağrıları, multimedya sunumlar veya konferans şeklinde olabilir.Aynı zamanda mevcut bir oturuma kullanıcı çağırabilir. Mevcut oturuma medya ekleyebilir, çıkarabilir.
SIP'in bir oturum kurmak için ve sonlandırmak için gerçekleştirdiği 5 fonksiyon vardır:

- Kullanıcı konumunu belirlemek.
- Bağlantıya katılacak kullanıcıları tespit etmek.
- Uçbirimlerin yeteneklerini tespit edip o şekilde medya parametrelerini ayarlamak.
- Çağrı yapma ve iki uçtaki çağrı parametrelerini ayarlamak.
- Oturum yönetmek.

SIP'in kendisi bir veri taşıma protokolu değildir. SIP veriyi RTP gibi bir protokolle gerçek zamanlı taşıyabilir.
Vodafone Net SIP sinyalleşmesini transport katmanında UDP kullanarak taşır.Vodafone Net altyapısından yararlanan kurumsal müşteriler ve hizmet alan diğer operatörler registration(kayıt olma) özelliğini kullanmadan IP seviyesinde güvenlik önlemleri ile çağrı başlatırlar. Bireysel müşteriler ise kayıt olma özelliğini kullanarak ve IP adresi bağımsız olarak kullanıcı adı ve şifre aracılığı ile kayıt olarak Vodafone Net telefon hizmetlerinden faydalanırlar. Vodafone Net altyapısının müşterilerine bakan tüm arayüzleri RFC 3261[1] dökümanlarına uyumlu olarak çalışacak şekilde yapılandırılmıştır.

SIP protokolü sadece bağlantının kurulmasını sağlar. Bu bağlantının media bilgileri SIP protokolü içerisinde taşınan SDP (Session description protocol) aracılığı ile sağlanır. SDP karakteristikleri "RFC2327[3] - SDP: Session Description Protocol" dökümanında ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. Vodafone Net altyapısı bu standartlara uygun hareket edecek şekilde yapılandırılmıştır.

DTMF tuşlamaları SIP üzerinde çeşitli methodlarla yapılmaktadır. Vodafone Net altyapısı SIP-INFO (RFC2976 [4]- The SIP INFO Method) ve RFC 2833[5] standartlarında belirtilen DTMF yöntemlerini kabul eder.